Theater affiches

Theater

Theateraffiches, uit de collectie van de Parkschouwburg te Hoorn is de titel van de tentoonstelling die vanaf zondag 29 maart t/m 2 augustus 2015 te zien is in het Affichemuseum.

Van vrijwel alle affiches van voorstellingen die door de schouwburg in de programmering waren opgenomen, ging er een exemplaar naar het museum. In de loop van de jaren is zo het archief van het museum gevuld met duizenden theateraffiches.
Zij vertegenwoordigen evenzovele grafische stijlen en opvattingen, ontworpen door affichekunstenaars van naam, als Nicolaas Wijnberg, Gielijn Escher en Anton Beeke of door een van de vele ontwerpstudio's. De periode van de opkomst van nieuwe vormen van theatercommunicatie, heeft een belangrijke plaats in de expositie.
In de jaren vijftig/zestig moesten directies van gezelschappen daar nog behoorlijk aan wennen. Reclame voor een voorstelling werd vaak nog gemaakt via letterbiljetten met daarop de naam van het stuk, het gezelschap, auteur, regisseur en de acteurs. Aangevuld met de data, bespreekwijzen aangevuld met andere wetenswaardigheden.
De selectie die gemaakt is voor deze expositie, geeft niet alleen een beeld van de gewijzigde opvattingen om een sterk theateraffiche te maken. Het geeft ook een inkijk in de wijze waarop Hoorn en West-Friesland in de gelegenheid werd gesteld een breed scala aan theater voorstellingen te kunnen bezoeken. Een goede gedachte daaraan bij het 10 jarig bestaan van inmiddels "Schouwburg Het Park" op deze wijze bij stil te staan.

Ping ping de musical

Gielijn Escher 1984

Cyrano de Bergerac

Nicolaas Wijnberg 1961

Fool for love

P. Boudens 2000

Hoogwoord Lebbis en Jansen

Barry Slok 2003

Icoon

Ester Noyons 2000

De Aardemakers

J. de Winte 2000

Rose met Henni Orri

Paul Koeleman 2000

Bernard

Anthon Beeke 2000

Moeder en haar jongens

Peter van Straaten 1977

The art of tango

Ruud van Empel 1997

F. Borderwijk Sumbo n.v.

Marten Jongema 1990

De nieuwe snaar

anoniem 2000